Csukás István-díj - Második évad

„A jövő egy méternél kezdődik”- mondta Csukás István a 2015 áprilisában tartott első Csukás István-díj átadó ünnepségén a Mesemúzeumban, s ez a mondat vált szlogenjévé az immár második évadját hirdető díjnak. Az Őze Áron alapította elismerés kibővült kurátori tagsága ez év novemberében írta ki újabb pályázatát nagyszínpadi gyermek-és ifjúsági darabok bemutatására. A díjnak ez alkalomból elkészült a honlapja is, amelyen az első pályázatra érkezett válogatott darabok találhatók meg.

„A CSID (Csukás István-díj) küldetésének tartja nagyszínpadi gyermekelőadások alapjául szolgáló új magyar írások megrendelését, fejlesztését, s ezért alapítottuk meg az elismerést még 2014 őszén. A díj kurátori tagsága fontosnak tartotta, hogy az újabb pályázatot akkor írjuk ki, amikor elkészül a műveket katalogizálva bemutató honlap.” - mondta Őze Áron, a díj alapítója. Az első meghirdetett pályázatra 33 pályamű érkezett, amelyek közül ez év áprilisában három mű szerzőjének adták át az elismerést. A díjat Dóka Péter Sajtkirály című műve, Gődény Balázs Mesélj mesét! című műve, valamint Mikó Csaba Kövérkirály című műve nyerte el. A nyertes művek mellett a beérkezett írások válogatása katalogizálva olvasható a www.csukasistvandij.hu webcímen. A honlapon a gyereknek szánt színdarabok mellett a díjjal kapcsolatos legfrissebb hírek is olvashatók. Az elismerés megalapításának célja, hogy a gyermekszínházi terület szakmai kommunikációját elősegítése, lokális, nívós műhelyek munkáit megismerje, valamint ezen helyeket bemutassa és beemelje az országos körforgásba, s hogy a ma olyan rendkívül aktív gyerekirodalom képviselőit a gyermek-és ifjúsági színpadi művek megírására sarkallja. „A díj egy meghívásos pályázat nyertesét illeti. Az elismerésen felül fontos ambíciónk, hogy a nyertes művet hozzásegítsük egy nagyszínpadi bemutatóhoz. De legfőbb célunk, hogy egy olyan darab-cserekereskedelmet generáljunk, ami az ifjúsági és gyerekirodalommal foglalkozó színházi szakemberek, intézmények, műhelyek számára gyakorlati hasznot jelent.” - fejti ki Őze Áron.

„Az első évadra beérkezett művek is sikerrel élnek tovább. Mikó Csaba Kövérkirály című mesejátékát a jövő évben a Békéscsabai Jókai Színház mutatja be. Emellett pedig túl vagyunk az első bemutatón is, Laczkfi János Az öregpokróc című tanmeséjét az Aranytíz Művelődési Ház színpadán mutattuk be októberben a rendezésemben.”- meséli Őze Áron. A színész-rendező a díjjal kapcsolatban beszámolt a kuratóriumi tagok névsorának bővüléséről is. „Ebben az évadban csatlakozott hozzánk Kis-Péterfy Márta költőnő (az Alma Együttes dalszövegírója), Balassa Eszter dramaturg, Sipos Imre színművész, Balatoni Mónika dramaturg, rendező, drámapedagógus és Csekő Krisztina irodalmár.” Az eddigi tagok: Balázs Ágnes író, Berg Judit író, Perczel Enikő dramaturg, Böszörményi Gyula író, Göttinger Pál rendező, Jeney Zoltán író, Őze Áron színművész, rendező. A kuratórium elnöke és a díjnak nevét is adó Csukás István.

Az idei évben a Csukás István-díj mögé állt a Meritum Arts Management Kft is, akik művészek és művészeti produkciók menedzselésével foglalkozó cégként látja el a díj működtetésével járó pénzügyi és jogi menedzsment feladatokat. „Fölállt egy marketing csapat is, amely elősegíti, hogy anyagi és pedagógiai hátteret tudjuk biztosítani a díjnak. Rendezvények lebonyolításában, a díjátadó illő megszervezésében és kiadványok megszületésében nyújtanak segítséget. Terveink között szerepel, hogy a három díjazott művet egy szakmai plénum előtt megrendezett felolvasószínházi esten is bemutassuk." - meséli Őze Áron. 

A kulturális intézményekhez, kiadókhoz, konkrét szerzőkhöz és dramaturgokhoz érkező pályázati felhívásra 2016. január 31-ig várják a műveket. A díjátadó ünnepséget 2016 áprilisában tartják a Mesemúzeumban.

„Miért kell ezzel foglalkozni, miért kell írni a gyerekeknek? 
Kodály mondta, hogy abból lesz a jövő közönsége, akit megtanítanak rá.
Einstein meg azt mondta, ha azt akarod, hogy intelligens legyen a gyereked, olvass neki sok mesét. Ha azt akarod, hogy még intelligensebb legyen, olvass neki még több mesét.
És hogyan kell írni nekik? A gyerekeknek úgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban.”
Csukás István